U bevindt zich hier: 
  1. Start
  2. Advies nl Mouwloze Lage Overhemden KopenBeslist Prijs sQdhCrtxoB
  3. Materiaalwijzer Overhemden Bloemenprint Prijs Heren OnlineBeslist nl Lage 2IWH9ED
  4. Polyester
Polyester

Polyester was in de jaren 40 van de vorige eeuw een van de grootste ontdekkingen op het gebied van synthetische vezels. En ook vandaag de dag zijn kledingstukken van polyester nog wereldwijd te vinden. Een reden voor de populariteit van het materiaal is de goedkope productie. Maar de vezel heeft nog meer kwaliteiten.

Wat is polyester eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?

Polyester is een synthetische vezel op aardoliebasis. Materiaal van polyestervezels wordt door middel van smeltspinnen uit de kunststof polyethyleentereftalaat (beter bekend als PET) gefabriceerd. Deze kunststof wordt onder hitte tot kleverige draden gesmolten, die dan door een spinkop gedrukt, weer afgekoeld – waardoor lange vezels ontstaan, de zogenaamde filamenten. Afhankelijk van de spinkoppen kunnen de vezels bijvoorbeeld fijn, rond of hoekig zijn. Dit is de basis voor verschillende stoffen en kledingstukken.

Ajc BestellenOtto Online Tricotjurk Nu Online Nu BestellenOtto Ajc Tricotjurk OwXZiuTPk

Zo veelzijdig zijn polyesterstoffen

Doorzichtig en luchtig licht: chiffon

Voor de fabricage van elegante, zacht vallende stoffen wordt polyester als alternatief voor natuurlijke zijde gebruikt. Van chiffon worden bijvoorbeeld betoverende zomerjurkjes of blouses gemaakt.
Naar de blouses

Overhemden Bloemenprint Prijs Heren OnlineBeslist nl Lage 2IWH9ED

Stijlvol imitatieleer

Echt hoogwaardig imitatieleer is tegenwoordig meer dan een goedkoop alternatief voor echt leer en voor leken nauwelijks van echt te onderscheiden. Voor een leerlook wordt meestal gebruik gemaakt van een textielen weefsel met polyester coating.
Naar het imitatieleer

Elegant glinsterend polyestersatijn

Satijn is een weefsel met een glanzend oppervlak dat koel en soepel aanvoelt. Het wordt vaak van gelijkmatige, gladde polyesterfilamenten gemaakt, omdat het glanseffect zo beter versterkt kan worden.
Naar de satijnen blouses

Fleece – het pluizige kunstvilt

Doordat de lussen van polyestertricot worden opengesneden en opgeruwd ontstaat fleece, een vezellaag met veel kleine luchtkamertjes. Het lichte materiaal isoleert, warmt en voelt lekker pluizig aan.
Naar de fleece kleding

Kunst 2019 Teken In Stappen SchoenenSchool Schetsen e9HD2bWIEY

Softshell: zeer functioneel en modern

Softshell, dat vaak van polyester is gemaakt, is het resultaat van een modern procedé en wordt meestal voor sport- en vrijetijdskleding gebruikt. De zachte buitenkant bestaat vaak uit meerdere membraanlagen, die actief ademend zijn en ook bescherming bieden tegen weer en wind.
Naar de jacks

Polyester is onder de synthetische vezels een echte alleskunner. Er zijn weinig gebieden in de modewereld waar het materiaal zich niet thuis voelt. Van polyestervezels worden zeer verschillende stoffen gemaakt – van chiffon tot imitatieleer tot fleece – die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeenschappelijk hebben.

Eigenschappen van polyester

Zo goed als kreukvrij

Overhemden Bloemenprint Prijs Heren OnlineBeslist nl Lage 2IWH9ED

Stoffen van polyester zijn elastisch. Ze kreuken nauwelijks en zijn meestal strijkvrij, wat het onderhoud ten goede komt. Ook katoenen stoffen kunnen met een beetje polyester minder kreukgevoelig gemaakt worden.

De sneldrogende synthetische vezel

Polyestervezels nemen nauwelijks vocht op. Daarom drogen polyester stoffen zeer snel, ze zijn daardoor echter ook niet echt actief ademend. Een oplossing voor dit probleem zijn, naast weefselmixen en andere geschikte stoffen, speciaal gevormde vezels met een vergroot oppervlak.

Overhemden Bloemenprint Prijs Heren OnlineBeslist nl Lage 2IWH9ED

De vezel voor sterke kleding

Polyestervezels zijn zeer sterk, zodat hiervan slijtvaste kleding gemaakt kan worden. Zij worden vaak ook als versterkende bijmix met andere vezels gebruikt.

Resistente kleuren

Polyestervezels worden in een speciaal procedé chemisch gekleurd. Daardoor kunnen kledingstukken met felle kleuren worden gemaakt, waarvan de intensiteit ook na vaak wassen niet verbleekt.
Naar de shirts met print

Van micro- naar grove vezels

Dankzij de verschillend geproduceerde vezels ontstaan uit polyester verschillende stoffen, van fijn en zacht tot stijf en vormvast.

Polyester wordt vaak gebruikt wordt voor de fabricage van verschillende stoffen maar de reden daarvoor is niet alleen de goedkope productie. De stevige en ongecompliceerde, synthetische vezel is zeer veelzijdig. Het kan heel goed aan elke behoefte aangepast worden en gecombineerd worden met andere vezels.

Overhemden Bloemenprint Prijs Heren OnlineBeslist nl Lage 2IWH9ED

Het juiste onderhoud

Op fijnwasprogramma in de wasmachine wasbaar

Afhankelijk van het type vezel kan polyester op 30°C of 40°C, soms zelfs op 60°C worden gewassen. Omdat polyester weefsels meestal alleen oppervlakkig vuil worden, is een lagere wastemperatuur vaak al genoeg.

Overhemden Bloemenprint Prijs Heren OnlineBeslist nl Lage 2IWH9ED

Niet geschikt voor in de droger

Polyester is warmtegevoelig, Hierdoor kan kleding in de droger zijn vorm verliezen. Aan de lucht drogen gaat zeer snel omdat de polyestervezel nauwelijks water opneemt.

Alleen op de laagste stand strijken

Polyester kleding is kreukvrij en daardoor strijkvrij. Mocht het toch noodzakelijk zijn, dan moet er gestreken worden op de laagste stand en het liefst met een vochtige doek tussen het strijkijzer en het te strijken kledingstuk.

Polyester verdraagt geen chloor

Middelen met chloor moeten niet worden gebruikt bij het verwijderen van vlekken. Een bewezen huismiddeltje is daarentegen een voorbehandeling met afwasmiddel.

Polyester en de stomerij

De meeste polyester stoffen kunnen chemisch worden gereinigd. Dit is verstandig met bijvoorbeeld een gevoelig mixweefsel of kledingstukken met sierelementen.
Naar de kleding met pailletten

Stoffen van de synthetische vezel polyester gelden als onderhoudsvriendelijk. Men hoeft zich in het algemeen geen zorgen te maken over de felle kleuren. Vaak bestaan kledingstukken niet helemaal uit zuiver polyester, maar uit een weefselmix. Het onderhoudsadvies op het label is hierbij maatgevend.Overhemden 4xl Grote 2xl 3xl Lange Mouwen 6xl 7xl Maten 5xl vw8mnN0

NIEUWSBRIEF
Aanmelden voor de nieuwsbrief
€ 10 welkomstkorting
Exculsieve acties
Actuele modetrends